A leginkább hógolyókra emlékeztető mandulás, porcukros sütemény a görög karácsony elmaradhatatlan része.
Hozzávalók:
60 dkg vaj
1 kg liszt
2 tojás sárgája
15 dkg porcukor
25-30 dkg mandula (megtisztítva, pirítva, ledarálva)
1 teáskanál sütőpor
1,5 dl víz
5 evőkanál konyak
A vajat hagyjuk felengedni szobahőmérsékleten, majd kikeverjük, beletesszük a két tojássárgáját, a porcukrot, a sütőport, a vizet, a konyakot és természetesen a mandulát, vagyis mindent. Jól összedolgozzuk, és amikor már összeállt a tésztánk és elég kemény, golyókat gyúrunk belőle. Persze más formában is gondolkodhatnak, de a görögök a gombócokat szeretik leginkább. Ha készen van, tepsibe tesszük, és 30-35 percig sütjük. Még melegen alaposan megszórjuk porcukorral. Hogy nagyon szép fehérek legyenek, a szóráshoz még kb. fél kg porcukorra lesz szükségünk.
Jó étvágyat kívánunk!