Weninger Ágnes – Kréta

Kanadában született, és ott is élt 34 éves koráig. Majd Budapestre költözött. A híres budai étterem, a Rivalda egyik tulajdonosa volt, amikor inkább a szerelem mellett döntött.

Ágnes (balra) és Zsuzsa, a séf (jobbra)

Ágnes (balra) és Zsuzsa, a séf (jobbra)

Mióta élsz Krétán?

2006-ban költöztünk Krétára. A párom görög, hosszú évekig Amerikában élt, és úgy döntöttünk, hogy a közös életünket Krétán kezdjük el.

Melyik részén élsz a szigetnek?

Archanes-ban. Ez egy nagyon szép kis falu, amit olajfaligetek és szőlőskertek ölelnek körül. Herakliontól 14 km-re, a Knosszoszi-palotától 8 km-re található. Van itt is egy kisebb Régészeti Múzeum, hiszen ezen a területen is nagyon sok tárgy került felszínre a Mínoszi korból.

Mivel foglalkozol?

Van egy üzlet-éttermünk, ahol helyi, krétai termékeket árulunk, és ahol meg is lehet kóstolni ezeket a különlegességeket. Nagyon sokféle olívaolajat árulunk, például van vaníliás és csokoládés ízesítésű, amit édességek készítéséhez használhatunk, a vajat helyettesítendő. Van zöld olajbogyó lekvárunk, ami sültkolbásszal nagyon finom. 55 féle bort kínálunk, amelyeket 17 különböző krétai borászatból szerzünk be. Az étterem konyhájában is tradicionális krétai termékeket használunk, de modern, innovatív módon használjuk ezeket.

Neked mi a kedvenc ételed?

A sült bárány vadfüvekkel. Fafűtéses kemencében sütik nagyon hosszú ideig. Krétán rengeteg, 50-60 féle fogyasztható vadnövény terem. Nagyon szeretem még a kalicunyát, ami egy mentával megbolondított sós sajtos pite kakukkfű mézzel.

Bakaliko

Bakaliko

Mit szoktál meg a legnehezebben?

A lezserséget az üzletben, és azt, hogy külföldi, női vállalkozóként nagyon nehezen fogadnak el.

Szerinted mi a legélesebb különbség a két ország között?

Inkább hasonlóságokat látok.  Mindkét országban elérhetsz bármit, ha megfelelő embereket ismersz, és mindkét országban nagyon nehéz pénzt keresni, ha mindent legálisan csinálsz.

Melyik a kedvenc helyed a szigeten?

Heraklion tartomány déli részén, Lenthasz. Ez egy kis falu a Líbiai-tenger partján. Csendes, apró kavicsos tengerparttal. Nincs all inclusive, sokan sátraznak.

A híres krétai borok

A híres krétai borok

Mi az, amit nem szabad kihagynia az idelátogatóknak?

Én a krétai ízeket mondanám és a bort. Itt olyan szőlőfajták vannak, amik sehol máshol a világon nem találhatók. Érdemes elmenni egy hagyományos tavernába, ahol krétai nénikék főznek szezonális alapanyagokból. Jó tudni, hogy Krétán a desszert és a raki (törkölypálinka) az étkezés végén a ház ajándéka.

Csere-bere. Mit adnál egyik népből a másiknak?

A görögöknek a magyarhoz hasonló színházi életet. A magyaroknak meg a krétai klímát.