Erdélyi Zsófia – Zakinthosz

Esti séta közben figyeltem fel rá. A falucska főutcáján állt, körülötte népes hallgatóság. Zsófi, a debreceni lány Zakinthosz szépségeiről mesélt.

Mióta élsz Zakinthoszon? Hogy kerültél ide?

Több mint másfél éve. A szerelem hozott Görögországba, férjhez mentem egy görög férfihez, és mindketten itt képzeltük el a jövőnket.

Melyik részén élsz a szigetnek?

Lithakiában. Ez egy hagyományos falu, az egyik legrégebbi Zakinthoszon. Kicsit távolabb esik a turisták által látogatott helyektől, Keri és Laganas között található, a sziget dél-keleti oldalán.

Mivel foglalkozol?

Turizmussal és tánctanítással. A nyári szezonban Agios Sostisban egy utazási irodának dolgozom, kirándulásokra értékesítek jegyeket. Szezonon kívül pedig a fővárosban, Zantéban (Zakinthosz) egy tánciskolában hastáncot tanítok.

Melyik a kedvenc helyi ételed, italod?

A kedvencem a „gemista”, ami töltött paradicsom és padlizsán, ahogy az anyósom készíti. Egyébként nagyon sok kedvencem lett, amióta itt lakom: cukkini fasírt, pastitsio (rakott tészta), vagy például a paradicsomos főtt zöldbab, amit fasolakiának neveznek. Kedvenc italom talán az apósom vörösbora, 14 %-os alkoholtartalommal.

Vörösbor, a vacsora elmaradhatatlan része.

Vörösbor, a vacsora elmaradhatatlan része.

Mit szoktál meg a legnehezebben?

A görög betűket mindenhol. Nem tudtam elolvasni a feliratokat, ezért az volt az első dolgom, hogy megtanuljak görögül olvasni. A másik dolog, ami nagyon furcsa volt, hogy késő este ülnek le az emberek vacsorázni. Otthon, Magyarországon este 8-ra már mindenki megvacsorázott, itt 10 körül kezdenek asztalhoz ülni az emberek.

Mi a legélesebb különbség a két nép között?

A görögök nem izgulnak és aggodalmaskodnak annyit, nem kapkodnak. A magyaroknál nem ritka, hogy hónapokkal a nyaralás előtt nemcsak az utazást, de már a fakultatív programokat is előre megtervezik. A görög ennél sokkal spontánabbak.

Mi a kedvenc helyed? Miért?

Porto Limnionas. Ez egy gyönyörű sziklás öböl, kristálytiszta vízzel. Van ott egy taverna, ahonnan mesés a kilátás és közben szól a buzuki. Olyan mintha egy filmbe csöppentél volna. Nagyon romantikus. A szüleim is imádták.

Mi az, amit nem szabad kihagyni az idelátogatóknak?

Zakinthoszon rengeteg a látnivaló. A leghíresebb a Navagio-öböl a hajóronccsal. Ezt érdemes fentről is és lentről is megnézni. Elképesztő színe van a tengernek. Amit a képeken látsz, az tényleg nem photoshop. Kötelező egyet strandolni Marathonisin, a teknős alakú szigeten, úszni egyet a Keri barlangoknál, és megnézni a Caretta caretta teknősöket. Nem szabad kihagyni Porto Limnionas, amit már az előbb említettem, itt ugrani kell egyet a sziklákról, és megnézni a naplementét. Gyönyörű még este Bokhali, ami a domboldalon húzódó része a fővárosban. Csodás a dombtetőről a kilátás és isteni a fagyit lehet itt kapni. Azt javaslom az ide készülőknek, hogy ne válasszanak all inclusive szolgáltatást, mert annyi jó taverna van, kár lenne kihagyni az igazi görög ízeket és a hangulatot. Próbálják ki az előételeket is, ne ragadjanak le a gyrosnál és a szuvlakinál! Egyenek saganakit, ami egy sült sajt, spenótos-fetás pitát, padlizsánsalátát, soutzoukakiát, azaz mini fasírtokat csípős szósszal!

Mit adnál egyik népből a másiknak?

A magyaroknak egy kicsi lazaságot, a görögnek egy kicsi pontosságot.