Zakinthosz – Teknősnek áll a világ

Marathonisi, a Teknős-sziget

Marathonisi, a Teknős-sziget

A Jón-tenger legdélebben fekvő szigetéről elsőre mindenkinek a nagy tengeri teknősök jutnak az eszébe. Nem véletlen, hiszen a szigeten szinte minden a teknősökről szól. Teknős alakú gumimatracok, plüssök, az illatos szappanok csomagolásán kerámia teknőcök, az ékszerboltok kirakatában teknős medálok és hozzá teknőst ábrázoló fülbevalók csalogatnak vásárlásra. Az utazási irodák hirdetőtábláin ajánlanak hajókirándulást a Teknős-szigetre, teknős-lest kishajóval, üvegfenekű hajóval, motorcsónakkal.

Teknős itt, teknős ott

Teknős itt, teknős ott

Nos, kedves olvasók, ebből az őrületből szinte lehetetlen kimaradni. Mi a szálláshelyünkről a Teknős-szigetre láttunk. A második napon megvettük a gumimatracot, a harmadik napon a férjem búvárszemüvegben pipával nézelődött a parttól kb. 100 méterre, és egy furcsa sziklára lett figyelmes, ami meg is mozdult, majd kissé riadtan állapította meg, hogy tőle 3 méterre bizony egy Caretta caretta teknős úszkál. Erre a hírre persze azonnal csónakot kellett bérelni, hogy a gyerekek se maradjanak le a nem mindennapi élményről. Ez a teknős egyébként Európa egyik legveszélyeztetettebb állatfaja. A Laganasi-öböl vidékét és a vizeket 1999-ben tengeri nemzeti parkká nyilvánította a görög kormány, szabályozva ezzel főként a halászatot, a hajózást és a turizmust is.

Teknősfészket jelző kosár

Teknősfészket jelző kosár

A teknősök március környékén érkeznek az öbölbe, tojásaikat májusban rakják le a parti puha homokba kb. 30-40 cm mélyre ásva őket. A park bejáratánál felhívják a figyelmet a teknősök védelmére, de a területe nagysága miatt a szabályok betartatása szinte lehetetlen. Többek között napernyőt sem lenne szabad leszúrni a homokba. A tojásfészkek fölé tojást védő kosarakat tesznek, amit nem szabadna elmozdítani. A megóvott tojásokból kelnek ki olyan másfél-, két hónap múlva a kis teknősök, akik azonnal a tenger felé indulnak.

 

A teknősök első útja

A teknősök első útja

Ekkor következnek a Sammy nagy kalandjából ismerős képsorok, amikor az apró újszülöttek küzdelmes, veszélyekkel teli pár méteres útra indulnak, melyet nagy részük sajnos nem él túl. Ha megérik a felnőtt kort, a kifejlett példányok hossza egy méter körüli lesz, súlyuk pedig kb. 80 kg. Veszélytelenek, táplálékul számukra a medúzák és más lassan mozgó tengeri élőlények szolgálnak. Tüdővel lélegeznek, így a víz felszínén is megfigyelhetőek, amikor feljönnek levegőt venni. Fantasztikus élmény közelről nézni őket. Ennek talán a legkíméletesebb módja a csónak, melynek motorját kikapcsolják, ha észreveszik az úszkáló teknőst.

A teknős-les után pedig nem marad más hátra, mint venni egy plüss teknőst, néhány füzetet, melynek borítóján szintén teknősök díszelegnek, és persze ne felejtsenek hozzá illő tollakat, és ceruzákat is vásárolni.