Itt az idegenvezető beszél

Hölgyeim és Uraim!

Szeretettel köszöntjük Önöket Görögországban a Mouzenidis Travel nevében! Engedjék meg, hogy néhány fontos tudnivalót megosszak Önökkel, ezzel segítve itt tartózkodásukat.

Már a transzfer ideje alatt is sok hasznos információt megtudhatnak.

Már a transzfer ideje alatt is sok hasznos információt megtudhatnak.

Görögországban egy órával előrébb jár az idő, így kérem, állítsák át óráikat, mert a transzferek, fakultatív kirándulások időpontjait itteni idő szerint adjuk meg.

Görögországban a vezetékes víz fogyasztható, az eltérő összetétel miatt érzékenyebb gyomrúaknál, gyerekeknél panaszt okozhat, ezért inkább a palackos ásványvizek fogyasztását ajánljuk. Természetesen főzni, mosogatni, mosakodni kiválóan alkalmas a víz, bátran használják. A vízvezetékrendszer egyik sajátossága országszerte, hogy a vécépapírral nem birkózik meg a csővezeték, eldugul tőle, így kérjük, hogy a papírt a vécék mellett elhelyezett szemetesvödrökbe dobják.

Görögországban a napsütéses órák száma több mint 2600 évente, a bőrünknek azonban ebből néha még fél óra is sok. Különösen az első napokban fontos, hogy inkább a napernyők árnyékában tartózkodjanak, és magasabb faktorszámú naptejet használjanak. A natúr görög joghurt fogyasztásának kedvező élettani hatására most nem térnék ki, de azt azért elmondanám, hogy a nem túl súlyos leégésre kellemes, hűsítő hatással van.

Nagyon fontos, hogy néhány a közlekedésben előforduló furcsaságra felhívjam a figyelmüket. A görögök számára az autó legfontosabb része a duda, ezt nem kizárólag vészhelyzetben használják, hanem minden egyéb esetben, amikor valamit jelezni szeretnének: előzés, éles kanyar, felkérés a tolatásra és persze a rengeteg ismerős üdvözlése. Amennyire fontos a duda, annyira nem tulajdonítanak jelentőséget az index használatának, ha valaki mégis jelezné Önök felé, hogy irányt változtat, azt könyveljék el egy kedves gesztusként. Mivel a görög szigetvilágban és a szárazföldön egyaránt jellemzőek a szerpentinek, nem érdemes sebességrekordok megdöntésére törekedni. Nemcsak a beláthatatlan kanyarok miatt, hanem az utak minősége, és a járdák szinte teljes hiánya miatt sem. Ráadásul az autók alját és a kerekeit nem fedezik az alapbiztosítások. A biztosítás akkor sem érvényes, ha az autót olyasvalaki vezeti, akit a kölcsönzési papírokon nem tüntettek fel sofőrként, illetve, ha a gépkocsival ittasan okozunk balesetet. A legtöbb probléma a motorbérlés körül adódik. Aki nem régi motoros, ne itt tanuljon meg! Bár úgy tűnhet, hogy nem kötelező a bukósisak használata és nincs limitálva a motoron ülők száma sem, ez csak a helyieknek bocsánatos bűn. A turistáknak ugyanezért büntetés jár. A biztonsági övek használata is kötelező, a mobiltelefonoké kézben tartva viszont tilos.

Végül néhány dolog a személyes és pénzügyi biztonságról. Görögországban nem jellemző a lopás, de az ördög itt sem alszik. Ne hívjuk ki magunk ellen a sorsot! Nem kell útlevéllel és vastag pénztárcával strandra indulni, és az ajtókat, ablakokat is érdemes becsukni mielőtt útra kelünk. A szállodák és az utazási irodák többsége rendelkezik széfekkel, érdemes ezekben biztonságba helyezni a dolgainkat. Görögországban ajánlott készpénzzel rendelkezni, mert előfordul, hogy a bank automatákat nem töltik fel rögtön, ahogy kifogy a pénz belőlük, és bizony néha sztrájkok is vannak, amikor az alkalmazottak teljes egységben tiltakoznak, így elégséges szolgáltatásról sem nagyon beszélhetünk. Amennyiben orvosi ellátásra van szükségük, vigyék magukkal biztosításukat a rendelőbe. Kórházi ellátás esetén haladéktalanul vegyék fel a kapcsolatot biztosítójukkal!

Bármilyen gondjuk, problémájuk akad, forduljanak bizalommal idegenvezetőjükhöz, vagy partnerirodánkhoz!

Kellemes nyaralást kívánunk!