Galaktoboureko

Az egyik legfinomabb görög desszert, amelyet egy kiadós étkezés után sem érdemes kihagyni. Egyszerű ízvilág, nem túl édes.

Hozzávalók:

12 dkg búzadara, 1 kg cukor, 4 tojás, 1 liter tej, frissen reszelt narancshéj, 25 dkg vaj, egy fél citrom leve, fél kg réteslap

Galaktoboureko, tejsodórétes

Galaktoboureko, tejsodórétes

A búzadarát alaposan összekeverjük 30 dkg cukorral és a tojásokkal egy lábasban, majd feltesszük melegíteni úgy, hogy közben fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet és folyamatosan keverjük persze. Legalább háromszor felfuttatjuk, és közben beleszórjuk a reszelt narancs héját.

A réteslapokat megvajazzuk, és a kikent tepsibe fektetjük úgy, hogy a széleket később vissza tudjuk hajtani. A tölteléket beleöntjük, ráhajtjuk a szélét és a többi megvajazott réteslappal lefedjük. A felső lapokat érdemes bevagdosni, a majdani adagok méretére. Kb. fél óra sütés következik 160-180 fokos sütőben. Ez idő alatt elkészíthetjük a szirupot. A maradék cukrot 2,5 liter vízzel és a fél citrom levével felforraljuk. amikor mindkettő elkészült a szirupot még melegen rálocsoljuk a süteményre.

Az édességet hidegen tálaljuk, ízlés szerint fahéjjal megszórva vagy/és narancsszeletekkel.

Jó étvágyat kívánunk!