Húsvéti kalács


piros tojások
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 tojás
4 dkg vaj
2,5 g élesztő
1 bögre tej
10 dkg cukor
1/2 kávéskanál ánizs
1/2 kávéskanál kardamon
1 csomag vaníliás cukor
1 felvert tojás

A lisztet és a többi szárazanyagot egy mély tálba öntjük és összekeverjük. A tojások sárgáját felverjük a cukorral, a fehérjét pedig kemény habbá verjük. A tejben felfuttatjuk az élesztőt. A nagy tálba az összekevert szárazanyagokhoz először a felolvasztott vajat adjuk hozzá, és jól eldolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a cukros tojássárgáját, majd a habbá vert fehérjét, végül a tejet az élesztővel. Ezután addig gyúrjuk a tésztát, amíg egy lágy állagú tésztát kapunk belőle. Ha ez megvan, hagyjuk egy órát kelni. Utána fonjuk meg olyanra, amilyenre szeretnénk, és megint hagyjuk egy 20 percet pihenni.

A hagyományos görög húsvéti kalácsok középébe piros tojást tesznek. A görögöknél a húsvéti tojás általában piros, mert ez Krisztus vérét szimbolizálja. Szóval a festett tojásoknak egy fészket készítünk. A kalácsot megkenjük a felvert tojással. 180 fokon kb. 50 percig sütjük.