Utazás az Aegean Airlines járatával

Aegean Airlines járatával athéni átszállással repültünk Budapesről Larnakába. Elsőre kicsit hosszúnak tűnt a 2-2 óra repülés és a 2 óra várakozás Athénban, azonban kellemesen csalódtunk. A repülés kényelmes volt, kedves és nagyon csinos légi utaskísérőkkel. Felszálláskor cukorkát kaptunk, az utazómagasság elérése után pedig a gyerekeknek színezővel és színes ceruzákkal kedveskedtek, hogy gyorsabban teljen számukra az idő. A felnőttek a képernyőkön Görögországról szóló rövid úti filmeket nézhettek, de a fedélzeti magazin is sok érdekes látnivalóról és programról tájékoztatta az utazókat.

catering on board

Az Aegean fedélzeti ellátása napszaknak megfelelő volt, mi kétszer kaptunk meleg ételt, mert odafelé vacsoraidőben utaztunk, visszaútban pedig egy reggelit, és egy ebédet fogyaszthattunk el a levegőben. Speciális igényeket is ki tudnak szolgálni, amennyiben a jegy vásárlásakor jelzik az utasok. Én így tettem, ezért végig vegetáriánus kosztot élvezhettem. Paradicsomos, olívabogyós tésztát kaptam, és almás müzli szeletet.  A húsevők a tésztát hússal kapták, és fügés csoki volt a desszertjük. Reggelire tiropitát (sajtos pitét) szolgáltak fel. Az ételek mindig görög alapanyagokból készülnek. Italnak üdítőket, ásványvizet, sört vagy bort választhattunk. Nagyon szimpatikus, hogy a felbontatlan ételt rászorulóknak adják, ezt felirattal jelzik is a tálalókocsin.  Az étkezés után kávét és teát szolgáltak fel.

Régészeti Múzeum

Landolás után az átszálló utasok ugyanúgy kimennek az Athéni repülőtérre, nem kell a tranzitban maradniuk. Így ha több idő van a csatlakozásig akár a városba is bemehetnek metróval 5 Euróért, vagy taxival persze magasabb tarifáért. Nekünk csak két órát kellett várnunk, az pedig nagyon gyorsan eltelt. Rengeteg az üzlet, a nagyobb divatmárkák mellett, helyi termékeket is kínálnak, én csak az újságokat árusító üzletben több mint fél órát töltöttem. Aki nem szeret nézelődni, vásárolni az is könnyen elütheti az időt valamelyik kávézóban, étteremben, de akár felkeresheti a repülőtéri régészeti múzeumot, amely igen értékes gyűjtemény mondhat magáénak.  A gyerekkel utazókra is gondoltak, a repülőtér ingyenes játszóházában az idő is repül.

A larnakai repülőtéren egy komplett gyerek kaszinót rendeztek be különböző játékgépekkel, ezek azonban egy-, és kéteurós pénzérmékkel működnek. A ciprusi repülőtéren még manikűröztethetünk is, így biztos nem vesztegetjük hiába az időnket. A wifi az athéni és a larnakai repülőtéren is ingyenes és gyors. Gondoltak a dohányzókra is, mert mindkét helyen vannak kijelölt dohányzóhelyek. Az Aegean már a beszállításnál igyekszik elkerülni a tumultust, így megkéri az utasokat, hogy a business class jeggyel rendelkezők és a gyerekesek beszállítása után, először a gép hátsó felében helyet foglaló utasok szálljanak be, majd az első felében ülők foglalják el helyeiket. Meg kell még említeni a poggyász súlyhatárokat, amelyek kifejezetten barátinak mondhatók. 1 darab feladandó poggyászunk 23 kg-os lehet, kézipoggyászként pedig 8 kg-os csomagot vihetünk fel a fedélzetre.

A gép mind a négy alkalommal pontos indult és érkezett. A pilóták szinte észrevétlenül tették le a repülőt. Átszállással és várakozással együtt is kellemesen telt az utazásunk. Jó szívvel ajánljuk az Aegean járatait a görögmániás utazóközönségnek.

2017-től már Athén környéki programok is elérhetőek magyar nyelven!