Találós kérdés

Fa. Termése bogyó, amelyből folyékony aranyat nyerhetünk. Mi az?

Athéné és Poszeidon küzdelme

Athéné és Poszeidon küzdelme

Már a mitológiai történetekben is szerepel az olajfa, például a amikor Athéné és Poszeidon szállt harcban a nagy görög város nevéért. Mindketten felajánlottak valamit, és a nép hirdetett győztest. Poszeidon a tengerek istene kezdte a vetélkedést, és háromágú szigonyával rácsapott a sziklára, ahol egy forrás fakadt, melynek vízéről hamar kiderült, hogy sós, így a helyiek öröme gyorsan alábbhagyott.

Athéné a lábával dobbantott egy nagyot, és a sziklarésből egy olajfa sarjad. A görögök gyorsan megértették, hogy az olajfa élelmet és megélhetést biztosít majd számukra, és Athénének ajánlották a várost, amit így róla is neveztek el.

Olajfa liget

Olajfa liget

Az olajfák akár több ezer évig is élnek. Kiterjedt a gyökérzetük, ezért érdemes egymástól nagyobb távolságba ültetni. Jól tűri a szárazságot, szinte teljesen igénytelenek. Az elültetett csemete az első 8-10 évben nem hoz termést, után viszont akár évszázadokon át terem. Az olajbogyó szüretelése novemberben kezdődik és január végéig is eltarthat. A termés a földön szétterített hálókra hull, innen gyűjtik össze, amilyen gyorsan csak tudják, mert a bogyók hamar romlásnak indulnak. Ami nem potyog le, azt egy gereblye szerű szerszámmal húzzák le az ágakról. A kiválogatott szemekből sajtolják ki az olívaolajat.

Olívaolaj fűszerekkel

Olívaolaj fűszerekkel

Régi olajsajtolókat szinte minden szigeten, nagyobb nyaralóhelyen láthatunk, hiszen a helyi múzeumok mindegyike igyekszik bemutatni a hajdani munka mozzanatait, és fontosabb kellékeit. Az olajbogyó sokféle formájú és színű lehet. Zöld, bíbor, barna vagy fekete is. Piacokon nagy hordókban láthatók a különböző fajták, amelyeket természetesen meg is kóstolhatnak mielőtt vásárolnának belőlük. Pasztákat, és olajbogyó lekvárt is készítenek belőle.

Görögország legfontosabb exportcikke az olívaolaj. Ahhoz, hogy egy liter olajat kapjunk, körülbelül 4-5 kilogramm olajbogyóra van szükség. Érdemes kipróbálni újdonságokat is, édességeket süthetünk például csokoládéval vagy vaníliával ízesített olívaolajjal. Bőrünket, hajunkat is kényeztethetjük különböző olívaolajat tartalmazó krémekkel, pakolásokkal, testvajakkal, samponokkal.