Nisyros – Gigász a föld alatt

Nem annyira nyaralóhelyként ismert, hanem inkább a környező nagyobb szigetekről induló hajókirándulások célpontjaként kedvelt a Dodekaniszosz-szigetcsoporthoz tartozó Nisyros szigete. A festői sziget krátereiről, és Szűz Mária templomáról híres.

 

Poszeidón félelmetes háromágú szigonya

Poszeidón félelmetes háromágú szigonya

A mitológiai történet szerint, amikor a gigászok fellázadtak az istenek ellen, Poszeidón a tengeristen üldözőbe vette a tengeren menekülő Polübotészt. Háromágú szigonyával letört egy darabot Kos szigetéről és utána hajította. A hatalmas földdarab maga alá temette a menekülő gigászt, aki a legenda szerint nem halt meg, hanem ma is él a sziget alatt. Polübotész néha megrázza sziklabörtönét, és rettenetes morgások közepette megpróbál kiszabadulni fogságából. Ez történt az 1450-es években is, amikor egy vulkánkitörés miatt eltűnt az itt magasodó 1500 méteres hegy, melynek helyén ma egy hatalmas kráter áll, mely az Agios Stefanos nevet viseli.

 

Barlangi Szűz Mária temploma

Barlangi Szűz Mária temploma

A 42 négyzetkilométeres sziget fővárosa Mandraki. A sziklás hegyoldalra felkúszó település szűk, kanyargós utcáit színesre festett házak szegélyezik. A hegy tetején egy johannita erőd romjai láthatók, alatta Panagia tis Spiliani, a Barlangi Szűz Mária templom és kolostor harangtornya látható. A templomhoz egy végtelennek tűnő lépcsősoron lehet felkaptatni, de megéri, mert a lenyűgöző panoráma mellett, a templom is egyedülálló műemlék. A faragott ikonosztázban a Szűzanya nagy becsben tartott csodatévő ikonja látható, értékes arany- és ezüstveretű keretben.

 

Különleges élmény lemenni a kráterbe

Különleges élmény lemenni a kráterbe

Az ókorban Nysiros jelentős kereskedelmi és vallási központ volt. Messze földön híres volt Zeusz temploma, de a rómaiak idején épült Fortuna-szentély is fontos zarándokhely volt. Később Antonius és Kleopátra felégettette a szigetet, de sajnos a természet sem kímélte az évszázadok folyamán. A 20. században a nehéz életkörülmények miatt nagyon sokan Amerikába emigráltak innen. A Nisyros-szal szemben található Yali szigetén is jócskán megcsappant a lakosok száma, 10 állandó lakosa maradt csak. A szigeten egyébként gipszet bányásznak és intenzív horzsakő kitermelés folyik.