Holló Zsófia – Athén

Zsófi 2009-ben költözött Athénba. Előtte dolgozott idegenvezetőként Korfun, Zakinthoszon, és Rodoszon. Volt ösztöndíjas is Thesszalonikiben, de mindig azt tervezte, hogy egyszer majd Athénban lesz az otthona.

Holló Zsófi2 (2)

Athén melyik részén laksz?

Most Athén északi részén, Vrilisiában élek. Ez kb. 20 percre van a repülőtértől, és metróval 30 percre a belvárostól. Nyugodt zöldövezet családi házakkal. Ennek leginkább nyáron van jelentősége, mert ilyenkor 2-3 fokkal hűvösebbet mutat itt a hőmérő. Előtte 5 évig éltem az Exarhia negyedben, amit csak anarchista negyedként szoktak emlegetni. Nagyon kedveltem, rengeteg szép villa van arrafelé, jobbnál-jobb tavernák, hangulatos piac. Sajnos a médiába csak az összecsapások helyszíneként szerepel, pedig én teljes biztonságban éreztem ott magam.

Mivel foglalkozol?

Jelenleg légi utaskísérő vagyok egy magánrepülőgépen. Havonta 17 napot úton vagyok, 13 napom pedig szabad.

Melyik a kedvenc ételed, italod?

Imádom a szuflakit és a gyrost, de a salátáikat is nagyon szeretem. Szívesen eszem helyi sajtokat, és a báránysültet, főleg ha mustárban és narancslében sült krumplival tálalják. A görögök nem igazán esznek leveseket, a görög gyümölcslevest nem is ismerik. Leveseik nagy részét citromos tojással sűrítik, és tészta helyett rizst főznek bele. Főzni egyébként ritkábban szoktak, inkább sütnek és grilleznek. A különböző tengeri finomságok nekem egy jó, jeges ouzóval csúsznak igazán, de nagyon ízletesek a görög borok is. Fantasztikus borokat készítenek a szigeteken, és a Peleponésszoszon.

Frappé, jegeskávé tejjel és cukorral

Frappé, jegeskávé tejjel és cukorral

Mit szoktál meg a legnehezebben?

A centrális tömegközlekedést. Ahhoz, hogy valahova eljuss, előbb be kell menni a központba. Rettentő időigényes, és ha valamelyik utat lezárják a centrumban, akkor megáll az élet.

Szerinted mi a legélesebb különbség a két nép között?

A görögök sokkal pozitívabbak és lazábbak, mint a magyarok. Itt a mosoly, és a beszélgetés alap, idegenekkel is. Görögországban is nehéz az élet, mégis van bennük életöröm. Hétvégenként együtt a család, nem rohannak sehova. Esznek, kávézgatnak. Egy kávét órákig isznak, a szüleim ki is vannak akadva rajtam, amikor otthon vagyok náluk, hogy miért kortyolgatok két órán át egy kávét. A görögök imádják a zenéjüket, és mindenki tud táncolni. A magyarok közül kevesen tudnak csárdásozni.

Melyik a kedvenc helyed?

Nagyon sok kedvencem van. Például Sunion, a Poszeidón templommal a naplementében varázslatos hely. Nagyon szeretem Anavissost, mert igazi homokos tengerpartja van. A legjobb gyrost Zaxosban kapni. Imádom Varkiza és Vouliagmeni között az Island nevű szórakozóhelyet, mert a tengerparton van, és egy remek tapas bár is egyben. Vouliagmeni egyébként is csodálatos, van egy szép tó, van gyógyvíz, amelyben télen is meg lehet mártózni, és vannak kitűnő éttermek és fagyizók. Athénban szeretem a Syntagma teret, az Ermou utcát a rengeteg üzlettel, a Halandri negyedet, amely híres a divatos éttermeiről és bárjairól.

Terkenlis Tsoureki

Terkenlis Tsoureki

Mi az, amit nem szabad kihagyni az idelátogatóknak?

A Plakán a sétát, a Monastiraki téren leülni és bámulni az Akropoliszt, persze azért oda fel is kell menni! Fantasztikus az új Akropolisz Múzeum, senki ne hagyja ki! A Lykavitos tetejére is megéri felmenni, mert lenyűgöző látvány a lábunk előtt elterülő Athén. Érdemes sétálni egyet a Parlament mellett található Nemzeti Parkban, ahol egy mini állatkert is helyet kapott. Pireuszba is ki kell metrózni, ez is része egy athéni túrának. Végül pedig venni kell Terkenlis Tsourekit! Ez egy sütemény, olyan kalácsforma, van feketecsokis, és fehércsokis-gesztenyés töltelékkel is. Én enélkül haza se jöhetek Magyarországra.

Csere-bere. Mit adnál egyik népnek a másikból?

A magyaroknak egy kis kedvességet, lazaságot, életörömöt. A görögöknek a tervezést: pontosságot, megbízhatóságot. A mai napig megőrjítenek a görög barátaim, amikor a program előtt fél órával közlik, hogy nem strandra megyünk, hanem ebédelni, vagy ne este 7-kor találkozzunk a mozinál, hanem inkább 11-kor a bárban. Na ezt tényleg nem könnyű megszokni.