Europa Nostra-díj az észak-görögországi vízimalom felújításáért

Az idei év hét nyertese között van a prespa-i vízimalom Agios Germanosban, amely az épített örökség megőrzése kategóriában kapta meg az elismerést.

A görög pályázat a vízimalom földrajzi elhelyezkedése miatt is egyedülálló volt. Az ipari objektum a hegyekben, a három ország területén (Görögország, Macedónia, Albánia) fekvő Prespai Nemzeti Parkban található. A vízimalmot 1930-ban építették, jelentősége sokkal nagyobb, mint egy egyszerű ipari műemléknek. Fekvése révén a béke őrzőjének szerepét is ellátta. Hasznosságát pedig jól mutatja, hogy a malom a gabonaőrlés mellett, szövetkészítésre és textilkikészítésre is alkalmas volt.

Az Europa Nostra-díj az Európai Unió műemlékvédelmi díja, amely 2002 óta már hivatalos kitüntetés. A fő díjazottak az elismerés mellett 10000 Euró pénzjutalmat is kapnak. A Díj az örökségi értékek megőrzésével, helyreállításával, kezelésével, kutatásával, a vele kapcsolatos oktatással, valamint képzéssel foglalkozó legjobb gyakorlatokat, példákat ismeri el és mutatja be.