Paxos és Antipaxi

Legtöbben csak hallomásból ismerik a közigazgatásilag Korfuhoz tartozó két kis szigetet (Paxos és Antipaxi), amelyet néhány apróbb szigettel együtt Paxiként emlegetnek a helyiek, és a Jón-tengeri szigetcsoport legkisebb tagjaként tartanak számon.

Paxos

A Korfutól mindössze 11 km-re található Paxos szigetre naponta indulnak hajókirándulások. Kétféle kirándulás van: az egyik Antipaxival, a másik pedig a festői Párgával van kombinálva. Paxos partvonala tagolt, festői öblök és méretes sziklák váltják egymást. Nyugati oldalán a meredek sziklafalak közé mély tengeri barlangok ékelődtek. A környező vizekre az erős tengeri áramlatok a jellemzőek. Bár a klímája nagyon hasonlít Korfuéhoz, Paxos azért kissé szelesebb. A sziget területe 30 négyzetkilométer, legnagyobb hosszúsága 10 km, legnagyobb szélessége 4 km. Területének nagy részét olajfák borítják, a paxosi olívaolajat különösen jó fajtaként jegyzik. A kb. 2500 fős helyi lakosság jelentős részének megélhetését is az olajfák jelentik. Emellett persze a halászat és az idegenforgalom sem elhanyagolható bevételi forrás.

Paxos_2

Paxos fővárosa Gaiosz. Nevét Szent Gaiusz után kapta, aki elterjesztette a kereszténységet a szigeten. Ereklyéit az Agii Apostoli templom őrzi, legnagyobb ünnepét pedig november 5-én tartják. A város mellett két piciny sziget van: Panagia szigetén egy kolostor és egy világítótorony, Agios Nikolaoszon pedig egy régi erőd romjai láthatók, ahonnan gyönyörű a kilátás.A kikötő északi része a nagyobb hajók fogadására is alkalmas, a déli részen csak kisebb hajók és csónakok horgonyozhatnak.

Nagyon szép városkája a szigetnek Lakka, ahol a gyönyörű víztükrön fehér vitorlások ringatóznak. Hangulatos sétahelyek, barátságos tavernák és egy tengeri akvárium várja a turistákat.

Lakka

Antipaxi szigete mindössze 5 négyzetkilométer területű, és 120 fő lakos lakja. Agrapidia a kikötője, és az egyetlen lakott települése, tele apró házakkal, gyümölcsösökkel és szőlőskertekkel. Gyönyörű strandok és édesvízi források teszik pompázatossá a szigetet. A kiránduló hajók általában a nyílt tengeren állnak meg egy félórás-órás strandolásra. A gyönyörű sziklákkal, barlangokkal csipkézett partszakasz, és a valószerűtlenül kék tenger bizonyára felejthetetlen emlék marad az erre járók számára.

Antipaxi_Voutoumi