Korfu – a „legek” szigete


Korfu északi partja

Korfu északi partja

Korfu Görögország legnyugatibb területe és a Jón-tengeri szigetvilág legészakabbra fekvő tagja. Görögország legzöldebb pontjaként tartják számon, és a legkozmopolitább görög szigetként is emlegetik. Erzsébet királyné, Sisi számára pedig a világ legszebb pontja volt.


Korfura már megérkezni is csodálatos érzés. Repülővel a leszállás maga egy kaland. A helyi repülőtér leszállópályájának egyik vége a tengerbe nyúlik (általában erről érkeznek a gépek), a másik vége pedig egy közútba torkollik, ahol az autók a pirosnál várakoznak addig, amíg mi biztonsággal földet nem érünk. Már landolás közben megpillanthatjuk a sziget egyik legtöbbet fotózott pontját a Vlahernát, amelyet egy móló köt össze a Kanoni félszigettel, illetve a Pontikonisit, magyarul az Egérszigetet, amelyről biztosan fényképek milliói készültek már. Egy kis száguldás, gyors fékezés és meg is érkeztünk nyaralásunk helyszínére. A repülőtér körülbelül Korfu közepén található a keleti oldalon, a fővárostól 2 km-re. A legtávolabbi nyaralóhely is egy órán belül elérhető innen. A sziget területe a Balaton méretével azonos, 593 km². Hosszúsága légvonalban 62 kilométer, szélessége 4-28 km között váltakozik. Legmagasabb pontja a 906 méter magas Pantokratoras, amely egyébként egy remek kirándulási célpont lehet a természetet és a hegyeket kedvelőknek. De ne szaladjunk rögtön ilyen magasra, maradjunk egyelőre a tengerparton, ahol számtalan jobbnál-jobb üdülőhely várja a nyaralni vágyókat!


A repülőtértől a keleti oldalon dél felé haladva a legnépszerűbb üdülőhelyek Benitses és Moraitika, a görög szárazfölddel szemben találhatók. Mindkettő barátságos ófaluval és nagyon jó éttermekkel rendelkező település, valamint jó kirándulási kiindulópont, mivel közel van a Sisi-palotához és a fővároshoz is. Erzsébet királyné nyári palotája amúgy is kötelező eleme a kirándulásoknak, de ez amolyan kellemes kötelesség, mert mind a palota, mind a kertje csodálatos.


Korfu_Achilleon

Achilleon, Sisi palota

A sziget déli és nyugati oldala hosszú homokos tengerpartjáról híres. A nyugati partszakasz szelesebb, és a víz is hidegebb egy kicsit. A sziget legszebb pontja Paleokastritsa is itt található. Ha csak egy helyre megyünk el kirándulni, akkor ez legyen az. A víz türkizkék, a hegyoldalban méltóságteljes ciprusok sorakoznak, melyek között koros olajfákon kabócák ciripelnek. Csónakázhatunk vagy vízibiciklizhetünk az öblök között, betérve néhány apróbb barlangba. Elmehetünk hajókázni üvegfenekű hajóval is, és ha kombinált jegyet veszünk, rögtön utána betérhetünk a Paleokastritsai Tengeri Múzeumba, ahol hosszabban tanulmányozhatjuk a tenger rejtett élővilágát. Érdemes felkaptatni a domb tetején álló 13. századi kolostorhoz, amelynek gyönyörű temploma és pár szobányi múzeuma is van. A kilátás már innen is pompás, de a szemközti hegyoldalon, a Lakones falucska után található Bella Vista kilátóból Európa egyik legszebb panorámájában gyönyörködhetünk.


Paleokastritsa a magasból

Paleokastritsa a magasból

Természetesen az északi partszakaszt sem hagyhatjuk említés nélkül, hiszen olyan híres üdülőhelyek találhatók itt, mint Sidari, mely a homokkőszikláiról és homokos strandjairól, valamint a Szerelmesek Csatornájáról híres. Ha együtt úszunk át választottunkkal ezen a csatornán, örök szerelem lesz a jutalmunk. Még szintén északon, de a keleti csücsökben található Kassiopi faluja, amely már az ókorban is kedvelt üdülőhely volt. Kedves kikötője, hangulatos kávézói, és a Csodatévő Mária ikont rejtő 17. századi temploma megér egy látogatást. Kassiopiból Korfu városba egy pazar kilátást nyújtó szerpentinen is visszajuthatunk. Útközben romantikus öblöket és Albániát pásztázhatjuk. Kalami is itt bújik meg, ahol a Durell család egyik lakhelyéül szolgáló ház is meglátogatható. Elsuhanva néhány népszerű, aprókavicsos, barlangokkal tarkított partszakasz mellett, mint például Nissaki és Barbati, úgy az ötvenedik kanyar után Ipsos következik, ahol meglepően egyenes az út. Örömünk viszont nem sokáig tart, mert újabb kanyarok után érjük el Dassiát, majd Gouviát, ahol számos jó minőségű négy- és ötcsillagos szálloda található. Innen már csak egy ugrás a város, ahová érdemes napnyugta előtt megérkezni, hogy az épített örökség mellett a természetben és a fények játékában is gyönyörködhessünk. Korfu város, görögül Kerkyra egy napra biztos elegendő programot nyújt: erődök, paloták, múzeumok, templomok sora vár felfedezésre. Bejárhatjuk gyalog, körbekocsikázhatjuk konflissal. A lényeg, hogy vessük bele magunkat a városi forgatagba, és sodródjunk vele bátran!

Zakinthosz látkép
Görög szigetek: családi nyaraláshoz ideális
Paxos és Antipaxi
Korfu gyerekkel 2. rész
Nagyhét és Feltámadás Korfu szigetén