Kréta – az ősi királyság bölcsője


A Knósszoszi palota

A Knósszoszi palota

Görögország legnagyobb szigete Kréta. 260 km hosszú, szélessége 12-57 km váltakozik. 1000 km-es tengerparttal rendelkezik.  A sziget évtizedek óta a Földközi-tenger egyik legkedveltebb üdülőhelye, ám ennek ellenére megőrizte természetes báját. Négy régióból áll: Chania, Rethimno, Heraklion, és Lassithi. Kréta jelentős történelmi múlttal rendelkezik, innen ered az első európai civilizáció, a mínoszi kultúra, amely nevét a legendás király, Mínosz után kapta.


Ő Európé és Zeusz gyermeke volt. Zeusz, hogy megszerezhesse magának Europét, aranyszőrű bikává változott. Amikor a lány a hátára ült, nekiiramodott, és a tengeren át egészen Krétáig vágtatott vele. Itt aztán megülték a nászt, remélve, hogy Héra, Zeusz felesége semmit nem vesz észre. A mínoszi kultúra tárgyi bizonyítéka a csodálatos Knósszoszi Palota. Ahhoz, hogy megértsük milyen is volt itt egykoron az élet, fel kell keresni a nemrégiben felújította heraklioni Régészeti Múzeumot.


Maga a főisten, Zeusz is Krétán született, anyja Rheia ide rejtett el férje elől, aki sorra falta fel gyermekeit. A felbőszült apa Uranosz átkától rettegett, amely szerint halálát majd saját gyermekei okozzák. A csecsemő Zeusz tehát itt Krétán cseperedett fel a Dikté-hegy egyik barlangjában, ahol a nimfák mézzel és kecsketejjel táplálták őt.


Régészeti Múzeum Heraklionban

Régészeti Múzeum Heraklionban

A sziget fővárosa Heraklion, amely a hihetetlenül értékes régészeti gyűjtemény mellett, számos látnivalót tartogat. A Régi kikötő felett magasodik a velenceiek által épített erőd, amelynek egyik bástyáján van Nikosz Kazantzakisz sírja, aki a Zorbasz, a görög című regény írta.


A sziget jelentősebb üdülőhelyei: Chania, Rethimno, Bali, Hersonissos, Malia, Stalis, Elounda, Agios Nikolaos, Ierapetra.


Híres kirándulóhely Krétán Spinalonga, a leprások szigete. Ide a legegyszerűbben Eloundáról hajózhatnak át. A 20. század elején a görög kormány idetelepített minden krétai leprást, akik az egykori velencei erőd romjain kezdtek építkezni. Élelmet, gyógyszert hetente egy-két alkalommal kaphattak. A lepra ellenszerének feltalálásáig itt tengették napjaikat. Az utolsó leprás 1957-ben hagyta el a szigetet.


Spinalonga, a leprások szigete

Spinalonga, a leprások szigete

Kréta festői helye a Mirabello-öböl, és Agios Nikolaosz a város közepén fekvő Feneketlen-tóval, amelyen apró, színes bárkák ringatóznak. A sziget híres szülötte Domenikosz Theotokopulosz, ismertebb nevén El Greco, aki Fodelében látta meg a napvilágot.

Különleges velencei hangulata van Rethymno és Chania óvárosának. Szűk utcácskák, apró terek, hangulatos tengerparti sétányok, és a csónakkikötő mellett sorakozó kávéházak, tavernák sok-sok helyi finomsággal. Emellett látnivaló is akad bőven. A kora kereszténység idejéből bazilikák, a bizánci időkből csodaszép falfreskókkal díszített kolostorok, templomok maradtak fenn.


Rethymno nagyon hangulatos város

Rethymno nagyon hangulatos város

Elafonissi-tengerpart
A legjobb tengerpart a világon görög díjazottjai
Zakinthosz látkép
Görög szigetek: családi nyaraláshoz ideális
Hat évszázad után újra nyitva a krétai kolostor
Egy kis statisztika a krétai Chaniáról