Thesszaloniki

_Thesszaloniki_fehertorony

Megérkezve Thesszaloniki repülőterére sokan rögtön buszba vagy autóba szállnak, és tovább indulnak valamelyik ismert üdülőhely felé. Szerencsére később többen visszatérnek a városba szervezett kirándulás keretében, vagy egyénileg egy kis városnézésre, vásárolgatásra. Érdemes, mert a város többet nyújt, mint gondolnánk.

 

Első ránézésre nem túl megkapó a látvány, de a sok egyforma épület között elszórva letűnt korok megkapó emlékeibe ütközünk. Az „összevisszaság” oka, hogy 1917-ben egy hatalmas tűzvészben a város jelentős része elpusztult. A katasztrófát azonban szerencsésen átvészelték római, bizánci és törökkori emlékek is, melyeket szépen helyreállítottak és ma a város ékkövei. Szép fekvése, széles sugárútjai, hosszú tengerparti sétánya, hangulatos teraszai, színvonalas üzletei hamar megkedveltetik az turistákkal Thesszalonikit.

_Thessaloniki_Szent_Demeter

Thesszaloniki Szent Demeter bazilika

A város története több mint 23 évszázados. Nagy Sándor sógora, Kasszandrosz alapította i.e. 316-ban. Fénykorát a rómaiak idején élte, gyors fejlődését annak köszönhette, hogy átvezetett rajta az Adriai-tengertől a Dardanellákig húzódó kereskedelmi útvonal, a Via Egnatia. Cicero száműzetésben élt egy ideig a városban. Pál apostol híres szentbeszéde is itt hangzott el. A 1400-as években kezdődő török megszállás rengeteg áldozattal járt, és csak nagyon sokára, 1912-ben szabadult fel Thesszaloniki a török uralom alól. Görögországban, a fontos győzelmekben mindig része van egy szentnek. Itt sem történt másként. A felszabadulás Szent Demeter napján, a város védőszentjének ünnepén történt. Szent Demeter temploma a városnézés fontos állomása. A szentet Galerius császár végeztette ki a keresztény tanok terjesztése miatt. Halálának helyszínén egy kis kápolnát emeltek, majd az V. században egy hatalmas bazilikát mellé. A templom az évszázadok során többször súlyos károkat szenvedett, utoljára az 1917-es nagy tűzvész után építették újjá, az eredeti tervek szerint. Amire évek múltán is mindenki emlékszik, az a különleges zöld márvány, ami a templomot díszíti. A főhajóban egyébként négy-négy oszlop eredeti, mindet különböző márványból faragták. A különleges márványok mellett főként a VII. századból fennmaradt bizánci mozaikjairól híres a templom. A városban egyébként 13 bizánci templom található. A Kamara negyedben található a már említett Galerius császár diadalíve, mely kedvelt találkahelye a fiataloknak. A környéken sok apró taverna várja a betérőket, gyakran élőzenével. Itt látható a Rotonda is, ami római mauzóleumnak épült, majd templom, később mecset lett belőle. Nemrégiben teljesen felújították az épületet, és most újra templomként működik.

 

A Bizánci Múzeum vitathatatlanul Thesszaloniki egyik legfontosabb látnivalója. A több díjat nyert múzeum rendkívül értékes gyűjteménnyel rendelkezik. Régebben a Fehér Toronyban voltak láthatóak ezek a felbecsülhetetlen értékű kincsek, de aztán korszerű, új épületet kapott a múzeum. A Thesszaloniki jelképének számító Fehér Torony pedig időszakos kiállításoknak ad helyet. A torony az egykori erődrendszer részét képezte. A török uralom idején inkább Vörös Toronyként emlegették, mert börtön működött benne, amelyben sok életet oltottak ki. Ha egy kicsit jobban elrévednénk a múltban, akkor a Felsőváros ebben nagy segítségünkre lesz. Itt ugyanis bepillanthatunk a középkori és törökkori Thesszaloniki világába.

_Thesszaloniki_var

Thesszaloniki vár

Szűk, kanyargós sikátorok, meredek, macskaköves utcák jellemzik ezt a részt. Az egykori városfal jó része még ma is áll, a falak mentén egészen a fellegvárig sétálhatunk. Sétahelyként a turisták leginkább csak a kikötő és a Fehér torony közötti részt ismerik, de érdemes tovább ballagni a tengerparti sétányon egészen a Zenepalotáig. Ezen a szakaszon kapott helyet Thesszaloniki új látványossága, a helyiek által csak új tengerpartként emlegetett témapark, amely a 4 fő elem (föld, tűz, víz, levegő) köré szerveződött, új kapcsolatot teremtve a város és a tenger között. Hétvégenként ezrek sétálnak, bicikliznek, rollereznek erre.Thesszalonikiben két remek piac is várja a vásárlókat és a nézelődőket. A Kapani és a Modiano. Ha az utóbbi név ismerősen cseng, az nem véletlen, mert az 1930-ban elkészült piac építésze Eli Modiano a felmenője volt annak a Patrick Modianonak, aki 2014-ben irodalmi Nobel díjat kapott.

Ipari graffiti Thesszalonikiben
Lelik Krisztina – Thesszaloniki