Kerkyra, Kerkyra…

A fővárossal való ismerkedést érdemes egy finom jegeskávét – görögül frappét – kortyolgatva kezdeni.

Óvárosi ház

Óvárosi ház

Erre legalkalmasabb helyszín az Esplanade tér. Innen szinte a város minden fontos pontját láthatjuk. A boltíves, hangulatos utca – a Liston – hajdanán a nemesség sétatere volt. Napjainkban is megőrizte társasági jellegét: a reggeli kávéktól az éjszakai koktélokig tart itt a nyüzsgés. A Liston mögött terül el az óváros, amelynek velencei hangulata mellett az üzletek sokasága is elvarázsolja az erre járókat. A velenceiek 411 évig tartották uralmuk alatt Korfu szigetét, és a legenda szerint az erős honvágy hatására építették a várost Velencéhez hasonlatosra. Ők építették a város mindkét erődjét, melyeket hajdanán városfal kötött össze. A városfal az oka, hogy meglepően magasak a házak a városban. Biztonsági okokból a falon kívül nem lehetett építkezni, így csak felfelé tudtak terjeszkedni. A tér másik oldalán az 1386-ban épült Régi Erőd festői látványa tárul a szemünk elé, amely mindenképpen megér egy hosszabb sétát, sőt a tetejére felkaptatva jutalmunk a városra nyíló remek kilátás lesz.

A bejáratnál Schulenburg hófehér carrarai márványból készült szobra áll.A törökök elleni csatában 1716-ban ő állt a korfui csapatok élén. A tér északi sarkában áll a Kormányzói Palota impozáns épülete, amelyben egyebek mellett Görögország egyetlen Ázsiai Művészetek Múzeuma található, igen gazdag gyűjteménnyel. Az egykori diplomata Grigorisz Manosz 10.000 darabból álló keleti gyűjteményét adományozta az államnak. A téren a kulturális élmények mellett még egy krikett edzést is végignézhetünk. Ha átsétálunk a tér túlsó felére a zenepavilonhoz érünk, ahol nyári alkonyatban gyakran hallgathatunk élő zenét.

Városháza tér Korfu

Városháza tér Korfu

Visszakanyarodva az óvárosba érdemes egy hosszabb sétát tenni, bekanyarodni az apróbb zegzugos utcácskákba, kisebb terekre. A Városháza épülete is az egyik ilyen téren pompázik, mint a velencei építészet legjellegzetesebb épülete. Sok funkciója mellett, talán a legérdekesebb, hogy 1717-ben San Giacomo néven színházként kezdett működni, és egyike volt az első európai színházaknak, ahol opera előadásokat is tartottak. A téren található a sziget katolikus temploma, a Szent Jakab Székesegyház, amelyet a 14. században építettek. A betérőket nagyon kedvesen fogadják, megkérdezik honnan érkeztek, és a saját nyelvükön kinyomtatott imát nyújtanak át nekik.

Új kikötő

Új kikötő

Az új városrész is tartogat lehetőségeket. A kikötőből szinte óránként indul kirándulás a Korfu városával szemben található Vidos szigetére, amely 1993 óta természetvédelmi terület. Kisebb gyerekekkel a Kalypso hajót is választhatják. Ez egy üvegfenekű hajó, amelynek 1 órás a programja: egy kis víz alatti bemutató és egy felszíni fóka-show tölti ki a kirándulást. A kikötő mellett magasodik a város másik erődítménye, az Új Erőd. Ebben még napjainkban is folyik a kadétok képzése, így csak részben látogatható.

A város számtalan tavernája izgalmas gasztronómiai élményeket kínál, de ha kicsit elhagyják a turista útvonalakat, olyan családias éttermeket is találhatnak, ahol a tradicionális korfui konyhát is kipróbálhatják. A másik dolog, aminek szintén nehéz lesz ellenállni, az a vásárlás. Hatalmas a választék. A rengeteg ajándékbolt mellett a nagyobb világmárkákat is megtalálni itt. A nem kimondottan turista érdekeltségű üzletek nyitva tartása nem egész napos. Hétfőn, szerdán és szombaton csak délután 2-3-ig vannak nyitva, kedden, csütörtökön és pénteken egy rövid szieszta után 5-kor újra kinyitnak, és este fél tízig várják a vásárlók seregét.