Ciprusi úti napló képekben 1. rész

A szerelem szigetére a  Ciprusi Idegenforgalmi Hivatal és az Aegean Airlines meghívására érkeztünk. Ciprus felfedezésére négy teljes napunk volt. Vendéglátóink minden nap megleptek minket valami rendhagyó programmal. Az első napon a Protaras –Greco fok –  Agia Napa – Larnaka útvonalat jártuk be, utolsó állomásunkon egy jógaoktató várt ránk.

Protaras

A Larnakától kb.40 km-re fekvő Protaras és Agia Napa egykor kis halászfalu volt, azonban az 1974-es török megszálláskor Ciprus elveszített területe 38 %-át, azt a részt, amely turisztikai szempontból igen jelentős volt. Ezért új nyaralóhelyekre volt szükség. A két falu ekkor kezdett el kiépülni. Szállodák tucatjai épültek, éttermek, szórakozóhelyek létesültek.

Protaras

Az aranyhomokos tengerpartok és a színvonalas szolgáltatások pedig hamar idecsábították a turistákat. Nekünk nem volt időnk megmártózni, de már sokan fürödtek, sőt ahogy láttam a vízi sportos sem unatkozott, egymás után húzta fel ejtőernyővel a vállalkozó szellemű turistákat.

Agii Anargyri

Protarasról a sziget délkeleti csücskébe vezetett az utunk, melyet Cape Greco-nak vagy Greko foknak neveznek. Fentről nagyon szép a kilátás, és egy kis templom is van a sziklaszirten, amely az Agii Anargyri nevet viseli.

Greko-fok

Fentről egy meredek lépcsőn lehet lejutni a tengerhez, amelyben most is voltak bátor fürdőzők. A lépcsőtől jobbra egy barlang látható, amelyben többen is üldögéltek élvezve a tenger és a sziklák látványát.

A Nissi Beach Hotel kertje

Délben érkeztünk a Nissi Beach Hotelbe. A szálloda kertje akár botanikus kert is lehetne, számos különleges növény fedezhető fel, amelyek nevét táblácskákon tüntetik fel.

Görög ebéd

Az ebédet a svédasztalról válogattuk össze. Hal, kagyló, saláták, grill zöldségek és a különösen ízletes ciprusi krumpli.

Nissi Beach

Nissi Beach strandja a legjobbak közé tartozik a szigeten. Látogatásunk május elejére esett, de a hangulat a nyarat idézte.

Jóga

A délutánunkat Larnaka városának szenteltük, ahol egy rövid séta után jóga óra következett. A tengerparti mólón Maria várta csapatunkat, aki megismertetett minket a tengerparti mozgás és ellazulás élményével.

Erőd

A mólótól csak egy ugrás a larnakai erőd, amelyet a törökök építettek 1625-ben. Az erődítmény viszonylag rövid ideig volt hadászati szempontból jelentős, majd börtönné alakították. Emeleti termeiben régészeti kiállítást láthattunk. Tetejéről szép kilátás nyílik a larnakai plázsra. Az erőd udvarán nyaranta színházi előadásokat tartanak.

Szent Lázár

Larnaka legfontosabb műemléke a Szent Lázár templom. A legenda szerint miután Jézus feltámasztotta Lázárt, Lázár a folyamatos üldöztetés elől Ciprusra menekült, majd Kition első püspöke lett. Három évtizeddel később halt meg. Sírját 890-ben találták meg, ereklyéit Konstantinápolyba vitték, sírja helyén pedig VI. Bölcs Leó bizánci császár építtetett a templomot. A templom kriptájában ma is látható a szent szarkofágja, rajta a felirat: „Lázár, Jézus barátja.”