Korfu 15 egyedi tengerpartja

Korfu, a Jón-szigetvilág második legnagyobb tagja, a magyar turisták egyik legkedveltebb úti célja. A smaragd szigetnek is szokták nevezni, hiszen az egyik legzöldebb görög szigetről beszélünk.

Korfu népszerűségének egyik oka, hogy páratlan, változatos homokos és kavicsos strandokkal bővelkedik a sziget. Akik jártak már itt azok biztos tudják miről beszélünk, akik még nem azok pedig tartsanak velünk egy kis vizuális körútra.

  • Issos beach – 33 km-re található Korfu városától ez a 4 km hosszú finomhomokos strand, melyet homokdűnék vesznek körbe. A látvány egyszerűen elképesztő, hasonló érzékest kelt ez a strand, mint a Gran Canaria-n Maspalomas dűnék. A strand kiváló helyet biztosít a pihenni vágyóknak és a vízi sportok szerelmeseinek.

  • Agios Stefanos (nyugat) – a sziget észak-nyugati részén található, széltől védett strand két oldalról sziklákkal körülvéve. Nyaralásunk alatt mi azt vettük észre, hogy maga a part a többihez képest szélcsendes, viszont a tenger nagyon hullámzik, ennek köszönhetően jó móka matraccal a vízben úszkálni. Kék zászlós partszakaszok közé sorolják, hosszú aranysárga homokos strandja és kristálytiszta vize miatt.

  • Arillas – Agios Stefanos mellett található a hegy másik oldalán. Keskeny homokos strand, lassan mélyülő vízzel. Sokak szerint itt a tenger mindig melegebb 1-2 fokkal a többi strandhoz képest, és szerintünk is így van, kipróbáltuk. Szintén Kék zászlós kitüntetést kapott. A partot olaj és citrusfák övezik, ennek köszönhetően a levegőben szálló illatok még jobban hozzájárulnak a teljes kikapcsolódáshoz. Fontos tudni, a strand jobb végében egy kis öböl található, ahol a nudisták szoktak fürdőzni.

  • Halikounas – Korfu egyedülálló  vad partszakasza, mely egyáltalán nincs kiépítve. 3 km hosszú homokos strand várja a bátrabb turistákat. Napernyőt és napágyat ajánlott vinni valamint ételt és italt is, mert egy taverna sincs a közelben,ami megzavarná a nyugalmat. A szörfösök paradicsomának is szokták nevezni, ebből adódóan a partszakasz nagyon szeles.

  • Sidari – a sziget egyik leglátogatottabb strandja a híres Canal d’Amour öböl miatt. A babona szerint örökké fog tartani azoknak a pároknak a szerelme, akik átúsznak rajta, én ezt sajnos nem tudom alátámasztani, hogy igaz lenne, mert nem úsztunk át rajta. A szikla két kővé vált szerelmest ábrázol, ahogy egymás felé fordulnak. A partszakasz különlegessége, hogy nem igazán homokos, hanem inkább összeállt agyagos homok alkotja.

  • Ipsos – Korfu keleti partján fekszik, a fővárostól 16 km-re található. Hosszú, keskeny partja mindenhol aprókavicsos és kavicsos, partja lassan mélyül így családosok számára is alkalmas hely lehet. A part bal oldalán egy kis halászkikötő található, tökéletes egy hangulatos esti sétához. A nyüzsgő várost csak egy főút választja el a tengertől, ahol számos taverna és üzlet várja a turistákat.

  • Benitses – 15 km-re délre található Korfu városától. Ez a falu az, ami a mai napig megőrizte az igazi görög hangulatot, épp ezért lett az utóbbi időkben kiemelt turisztikai célpont,ennek ellenére nyugodt pihenőhelynek számít.  Több kavicsocs öbölből álló partszakasza várja a kikapcsolódni vágyókat, partjának köszönhetően a tenger kristálytiszta, átlátszó. A vízisportok szerelmesei is hódolhatnak hobbijuknak.

  • Paleokastritsa – partszakaszát 5 sziklás öböl és 2 félsziget alkotja. Különlegessége, hogy az öblök közül 3-at csak tengeren hajóval lehet megközelíteni. A sziget legszebb részének szokták hívni, okkal, hiszen természetei szépségei egyedülállóak Korfun. A búvárok paradicsoma ez a rész, mert az élővilág itt nagyon gazdag, viszont a tengervíz a többi partszakaszhoz képest eléggé hideg.

  • Kassiopi – Korfu legszebb faluja az északkeleti parton található, szemben Albánia partjaival. Az Anjou korból fennmaradt erőd a falu fő látványossága. Sziklás partjainál számos hajó süllyedt el, így a kincskereső búvárok mennyországának számít. Az egykor büszke város ma csendes halászfalu, melyet a turisták rohama veszélyeztet.

  • Acharavi – a sziget északi részén található ez a gyönyörű 3 km hosszú aranyhomokos strand, eldugva a turisták elől. A part érdekessége, hogy egy széles homoksávot követi egy kavicsos rész majd a tenger előtt újra előkerül a homok. Zsúfoltnak egyáltalán nem mondható így gyermekesek számára tökéletes választás a békés, nyugodt pihenéshez. Partja lassan mélyül, gyönyörű természeti zöldellő környezetben fekszik egy igazi földi paradicsom.
    Roda – az előbb említett partszakasszal szinte teljesen egybe épült. Homokos apró kavicsos strandja így már lassan 7-8 km-es partot alkot. Korszerű turistaparadicsom, legdinamikusabban fejlődik, évekkel ezelőtt még csak mezőgazdasági terület volt.

  • Avlaki – a turisták által nem nagyon ismert strand, pedig Kék zászló kitüntetést is kapott, így a legtisztább és legbiztonságosabb strandok közé tartozik. Békés strand azok számára akik el szeretnének vonulni a mindennapoktól. Korfu északi részén található ez a kis, kavicsos szakasz, megközelítése roppant egyszerű nem kell lépcsőn vagy sziklákon megküzdeni a frissítő tengerért, viszont a tenger gyorsan mélyül erre figyeljenek oda.

  • Kavos – a fiatal (gyakran nem józan) angol turisták paradicsomaként emlegetik ezt a részt, így csak azoknak az utasainknak ajánljuk akik kifejezetten bulizni szeretnének. A szállás és a tavernák kínálata is ehhez igazodik. Kavos széles hosszú homokos strandja otthont ad a vízi sportok szerelmeseinek is.

  • Kerassia – elérkeztünk Korfu legszebb strandjához, a nászutasok paradicsoma Kerassia. Gyönyörű zöld környezet, kitűnő vízminőség, festői öblök, nem is kívánhatnánk többet. A strandról kilátás nyílik Albánia partjaira.

  • Glifada – ez a strand pedig Korfu legnépszerűbb turista célpontja. A 2 km hosszú,selymes partszakaszt ezrével keresik fel a turisták, ezért sokszor zsúfolt. A helyiek az arany partnak nevezik ezt a részt. Fontos tudni, a tenger belsejében találkozhatnak a sziklafalak végződésével.A szó jelentése hullámzás, nem véletlenül, itt mindig hullámzik a tenger, ettől függetlenül lassan mélyül.

  • Moraitika és Messonghi – újra egy egybe épült partszakasszal találkozhatunk itt. A két várost a Messonghi folyó választja el mely a tengerbe ömlik. A déli rész legdinamikusabban fejlődő üdülőhelye. Magyarok körében nagyon kedvelt úti cél lett az utóbbi időben.

A felsorolásnak közel sincs vége! Dél-nyugati partszakasz csodás részeket rejt! Ön kipróbálná valamelyiket?