3 program, ha egyhetes athéni repülőjeggyel rendelkezik

Athénba utazni? Többször felmerült a kérdés, hogy miért érdemes Európa egyik legrégebbi városát, az európai civilizáció és kultúra bölcsőjét meglátogatni egyáltalán? Vagy ha már ott vagyok, mit csináljak? Mi hisszük, hogy érdemes Athénba utazni, de csak úgy, amennyiben többet szeretnénk egy egyszerű városnézésnél!

Tudjuk, hogy a városban születtek olyan társadalmi és politikai formák, szellemi és művészeti alkotások, melyek az egész európai civilizáció számára példaként szolgáltak. Az antik görög kultúra jelképeként itt született meg az európai színház és demokrácia, jött létre az építészet egyik legnagyobb remekműve, az Akropolisz. Az fix, hogy ezt mindenkinek látnia kell egyszer az életben, ez legalább annyira fontos látnivaló, mint a római Colosseum (ha nem fontosabb!) De itt van még a Márvány stadion, Olümpieion – Zeusz templom, Hadriánusz császár kapuja, Dionüszosz színház, Herodes Atticus Odeonja, Akropolisz, Areioszpagosz, Plaka, Katedrális tér, Szintagma tér – Királyi palota – Parlament, ezeket a látványosságokat kb. 4-5 óra alatt körbejárjuk.

Tegyük fel, hogy egy hétre szóló repülőjegy birtokában vagyunk, mivel töltsük az időnket, hogy a lehető legjobb élményekkel térjünk haza? Lássuk a mi kedvenc programjainkat.

 

Szigetről – szigetre, a Kykládok

Ha megnéztük Athén legfontosabb nevezetességeit irány a kikötő! Athénben három kikötő található:

– Piraeus kikötő, Athén belvárosának délnyugati részén található. Ez a legforgalmasabb kikötő Athénban és a legnagyobb kikötő Görögországban. A legtöbb komp, nagyobb tengerjáró luxus hajók, transzferek, szárnyashajók használják ezt a kikötőt. Kora reggeltől éjfélig nincs megállás, a kikötő könnyen elérhető szinte bárhonnan tömegközlekedéssel. Porosz, Kréta, Parosz, Naxosz, a Kikládok, az Égei-tenger északi szigetei, a Szarón-szigetek esetén érdemes ezt a kikötőt használni.

– Rafina kikötő, Athén északkeleti részén található. Ez Athén második legforgalmasabb kikötője. Kiváló választás, ha az északi Kikládokra, Androsra, Tinosra, Mykonosra szeretne utazni. Innen a rövidebb kompjáratok indulnak főként, és közelebb van az athéni repülőtérhez, így nagyszerű választás, ha Athénba repül, és ugyanazon a napon indulna tovább a szigetekre .

– Lavrion kikötő, Athén délkeleti részén található. Ez inkább egy vitorlás kikötő.

Nekünk a kedvencünk egy: Mykonosz – Parosz – Naxosz kombináció volna. Ezt azoknak ajánljuk, akik hajlandóak többet utazni a látványosságokért és szeretnek normál és jobb szállásokon nyugovóra térni. De a kombinációk száma igen magas tekintve a rengeteg szigetet a környéken, az érdeklődési körtől függően szinte mindenki megtalálhatja a kedvenceit.

 

Loutraki – tengerpart, kaszinó, gyógyvíz egy helyen

Egyszerűen csak azt hirdeti magáról, hogy „Tele meglepetésekkel” a főleg görög belföldi turisták körében igen kedvelt üdülőtelepülés.
A helyiek elsősorban Athén közelsége ( kb. Budapest-Balaton távolság),  a kristálytiszta vize, a termálfürdője, a kaszinója és a kitűnő vendéglátás miatt keresik fel.  A városka tengerparti sétáló utcája folyamatosan nyüzsög, tele van tipikus görög bárokkal, haléttermekkel és egyéb vendéglátóipari egységekkel. A lüktető élet mellett a kis utcácskák azonban megbúvó hotelek rejtenek, melyek nyugodt pihenést biztosítanak. Az üdülőtelepülésről kiindulva könnyen felfedezhető a Peloponnészosz -félszigeten található, a magyar turisták által is előszeretettel látogatott ókori archeológiai ásatási területek, mint például Mükéne, mely az i.e. III. évrezed óta lakott település és egyben az első ókori görög város, amelynek saját Akropolisszal rendelkezett. Hírnevét azonban mégis a csodálatos oroszlánkapúról kapta. A másik rendkívül népszerű terület Epidaurosz, ahol Apollon fia, a híres gyógyító Aszklépiosz született, de az ásatási területen mégis a leglátványosabb és leglenyűgözőbb építmény, a mai napig kitűnő akusztikával rendelkező eredetileg 55 soros 14 000 ember befogadására alkalmas színház. Érdemes még említést tenni Loutrakival szemben található, Korinthosz városáról, amely már a kőkorszak óta lakott település, de ismertségét mégis a csatornájáról kapta, amelyet a görög állam építettet Türr István és Gerster Béla tervei alapján.

 

Evia szigete – végre nem 36 óra buszozással érjük el

Evia, Athéntól észak-keletre kb. másfél órás autóútra helyezkedik el. A sziget Görögország második legnagyobb szigete, amely változatos, hegyes, erdőkkel borított tájával, kristálytiszta tengerpartjaival várja a turistákat. A legnépszerűbb üdülőtelepülések könnyen megközelíthetőek akár komppal is, de a legtöbben mégis a Chalkidában található hídon keresztül érik el a szigetet.  A legnépszerűbb üdülőtelepülés Eretria és környéke, amely már az i.e. 490 ben is lakott volt és fő vetélytársa volt Chalkisznak. Az eretriai múzeumban érdemes ellátogatni mert itt láthatóak az ókori Xeropolisz leletei. Evia hegyes vidékeit, kristálytiszta tengerét és hegytetőre épült kolostorait mindenképp érdemes felfedezni!

Speciális repülőjegy ajánlatokat itt találhat a 2017-es nyári szezonra!!!