Korfui kalandozások gyerekkel 1. tipp

A tenger és tengerpart általában megunhatatlan hely a gyerekek számára, de azért minden üdülés során eljön az az idő, amikor vagy a gyerekek, vagy a felnőttek csinálnának már valami mást is a lubickoláson és napozáson kívül. Ehhez szeretnénk most néhány tippet adni Korfu szigetén.

1., Kanoni-félsziget – Vlacherna – Pontikonissi (Egér-sziget)

Leszállás Korfun

Leszállás Korfun

Kevés olyan gyerek van, aki ne szeretné repülőgépeket. Ilyen közelről le-, és felszálló gépeket látni és fotózni azonban nem sok helyen lehet a világon. Ráadásul ez egy olyan része a szigetnek, ahol évente milliónyi fotó készül nemcsak a légi járgányokról, és az izgalmas földet érésről, hanem a két piciny szigetről, amelyek Korfu jelképei. Kanoni egyébként a főtéren álló ágyúról kapta a nevét, amelyet a franciák telepítettek ide. Az ágyú jobb oldalán található bárból remekül látszik a nem túl hosszú repülőtéri leszállópálya, így a teraszon állva végignézhetjük az egész landolást. Általában nem is egyet, úgyhogy a szülők itt bátran rendelhetnek egy jó kávét, mert a gyerkőcök garantáltan elfoglalják magukat egy időre.

Vlaherna

Vlacherna

Az ágyúval szemben lévő kávézóból romantikus látvány tárul a szemünk elé, az előbb már említett két szépséges szigettel és Korfu keleti partjával. Innen lehet lejutni a félsziget tövéhez és megközelíteni a két kis szigetet. A közelebbit – amely a Vlacherna nevet viseli és egy 17. századi templom áll rajta – egy betonsáv köti össze a Kanoni-félszigettel, így ide simán átsétálhatunk.  A móló melletti köveken rengeteg apró rákocskát és kisebb halrajokat látni, a templom fala mellett pedig tarka macskák sütkéreznek. A tengeren kisebb hajók, apróbb csónakok ringatóznak.

Pontikonissi, az Egér-sziget

Pontikonissi, az Egér-sziget

Ezekkel mehetünk át pár euróért az Egér-szigetre, melynek már a neve is érdekes. Számos történet kering arról, hogy miért kapta a nevét. Van, aki a sziget alakját látja egér formájúnak, míg mások a sziget körüli nagy kövekhez csapódó hullámokat hallják egércincogásnak. A hajókázás, csónakázás annyira rövid idő, amit egy kisebb vagy félősebb gyerekkel is gond nélkül átvészelhetünk. A szigetet hamar körbe lehet járni, általában 30 percre kötnek ki a hajók. A meséken felnőtt kiskorúaknak ez még kevés is lehet, hiszen mindenféle csodás történet eljátszható egy ekkorka földdarabon. A kicsiny 14. századi templom mellett egy ajándékbolt is található. Itt az Egér-szigeten is pazar látványt nyújt a fejünk felett érkező repülőgép, de az igazi borzongató és egyben fantasztikus élmény azon a hosszú mólón vár ránk, amely összeköti a Kanoni-félszigetet Peramával.

Landolás a móló felett

Landolás a gát felett

Ezen elméletileg csak gyalogosan lehet közlekedni, de azért néhány bringással és mopedessel összefuthatunk, így nem árt óvatosnak lenni. A hosszú betonsáv padkáján ülve várhatjuk, a hatalmas robajjal alig pár tíz méterrel a fejünk felett érkező repülőket. A kisebb gyermekeket érdemes azért előre felkészíteni a várható élményre, és megfogni őket, amikor érkezik a repülő, nehogy megijedjenek. A nagyobbakkal pedig akár sötétben is lemehetünk, mert akkor aztán tényleg felejthetetlen kalandban lesz része az egész családnak. Egy zseblámpa funkció a mobilon viszont el kellhet a mólón, mert csak a repülőtér ad némi fényt.

+ 1 tipp Kanonin

Mon Repos – „Pihenőhelyem”

Mon Repos palota

Mon Repos palota

Inkább nagyobb gyerekekkel ajánljuk a főváros leggazdagabb zöldterületét, mely egykoron a Jón Akadémia botanikus kertje volt, fantasztikus fákkal és egyedülálló növényritkaságokkal. A kertben található a Kadraki forrás, melynek vizéből, aki iszik, elfeledi hazáját, és örökre Korfu rabja lesz. A neoklasszicista palotát Adam angol kormányzó építette. Érdekesség, hogy itt látta meg a napvilágot Fülöp edinburgh-i herceg, Erzsébet angol királynő férje. Az épület napjainkban kortárs képzőművészeti kiállításoknak ad helyet. A Mon Repos bejáratával szemben, a régi korfui agóra helyén épült Szent Kerkyra ókeresztény bazilika romjai láthatóak. A Kanoni-félszigeten egyébként még napjainkban is folynak a régészeti feltárások, mert rengeteg kincset rejt Paleopoli, a régi város.